Euroviisut 2019 ja vedonlyönti

Eurovision laulukilpailu 2019 on järjestyksessään 64. ja kilpailu järjestetään tänä vuonna 14.–18.5 Israelin Tel Avivissa. Semifinaalit ovat 14,. ja 16.5, ja finaali 18.5. Euroviisujen historiassa tämä on 4. kerta, kun viisut pidetään Euroopan ulkopuolella. Maita on mukana 41 Bulgarian ja Ukrainan vetäydyttyä kilpailuista. Kilpailun järjestäminen Israelissa on herättänyt negatiivisia mielipiteitä maan sotatoimien vuoksi. Israelin tarkoituksena oli parantaa välejään arabimaihin kutsumalla mukaan muun muassa Tunisia ja Saudi-Arabia, mutta osallistujalistan mukaan nämä eivät ole mukana. Euroviisut 2019 ovat aiheuttaneet paljon keskustelua. Suomea edustaa vuonna 2019 Darude feat. Sebastian Rejman kappaleella Look Away, joka on kannanotto maailman tilanteeseen etenkin luonnon näkökulmasta ja siihen, että vallitsevaan tilanteeseen pitäisi alkaa puuttua. Kappaleen on kirjoittanut alun perin Sebastian Rejman ja tuottajana toimi Darude. Kappaleen sanoma on, että hankaliinkin asioihin pitäisi uskaltaa puuttua ja tehdä yhteistyöllä maailmasta parempi ennen kuin on liian myöhäistä. Sanoma on universaali ja sopii hyvin Euroviisujen henkeen.

Vedonlyönti Euroviisuissa 2019

Eurovision-laulukilpailu on paitsi hyvää viihdettä, myös suosittu ja oiva vedonlyöntikohde. Vetoa lyömällä voi lisätä jännitystä kilpailuun sekä tietysti voittaa rahaa. Euroviisuista voi lyödä vetoa useilla eri sivustoilla. Suomen Daruden finaalipaikkaan asti yltäminen ei ole saanut kovin suurta kannatusta, mutta toisaalta tämä myös näkyy vedonlyöntikertoimissa; mitä epätodennäköisempää menestys on, sitä korkeampi on kerroin. Vedonlyöntisivustoja, missä Euroviisuista voi lyödä vetoa, ovat esimerkiksi Betsson, Royal Panda ja Coolbet. Euroviisuissa voidaan lyödä vetoa muustakin kuin pelkästä voittajasta. Suosittuja aiheita vedonyöntiin ovat esimerkiksi finaalipaikat, top 3- ja top 10 -sijoitukset, joissa voi veikata yksittäisen maan menestystä ja nousemista kärkisijoille. Osa sivustoista tarjoaa myös vedonlyöntibonuksia, kuten NordicBet ja Mr Green. Euroviisut vedonlyöntikohteena poikkeavat muusta vedonlyönnistä hiukan, sillä kilpailijoiden menestys ratkeaa äänestyksellä äänten jakautuessa niin, että 50 % äänistä tulee yleisöltä ja toiset 50 % raadeilta. Vedonlyöjät voivat siis omalta osaltaan vaikuttaa tuloksiin.

Vinkkejä vedonlyöntiin

Kuten jo äsken todettu, katsojat vaikuttavat osaltaan Euroviisujen tuloksiin, ja vedonlyöjälle tämä tarkoittaa tietysti sitä, että oman suosikkikappaleensa puolesta voi lyödä vetoa ja äänestää tätä samaa kappaletta parantaakseen omia voittomahdollisuuksiaan. Tämä tosiasia vaikuttaa kerrointen paikkaansa pitävyyteen parantamalla todennäköisyyksiä hiukan, mikä voi olla hyvä ottaa huomioon. Perinteisessä voittajavedossa veikataan koko kilpailun voittavaa maata. Kerroin sille, että Suomi voittaa viisut on Royal Panda sivustolla 251, joten Daruden voittoa pidetään erittäin epätodennäköisenä. Vedonlyöntiyhtiöt ovat valinneet omiksi ennakkosuosikeikseen Hollannin, Ruotsin ja Venäjän. Hollannin kerroin Coolbet-sivustolla on 3.02 ja Venäjän 5.80. Ruotsia ei pidetä aivan niin todennäköisenä voittajana sen kertoimen ollessa 12.00 samoin kuin Sveitsillä. Pelkkien katsojien varassa koko kilpailu ei toki ole, ja tämä tulee myös muistaa vetoa lyödessä. Eri maiden raatien äänissä on perinteisesti ollut nähtävissä tiettyä logiikkaa sille, kelle kukakin antaa parhaat pisteet, eikä politiikkaakaan sovi kokonaan unohtaa tästä kuviosta.

Lorenza Balistreri PhD